Dineren tussen de fruitkisten

Afgelopen zaterdag was het zover. Het diner in de boomgaard van Vlooswijk te Linschoten. Het diner was uitverkocht en de 40 gasten kwamen om 17.30 uur, vol verwachting het terrein oprijden. Ivm de onzekere weerberichten waren de tafels opgezet in de schuur en zat men midden tussen de fruitkisten om toch nog in de sfeer van de boomgaard te blijven. Gastheer Frans van Hall ontving de gasten. Met de rest van de Lange Tafels brigade en kok Andrew de Vreede, viel men van de ene verrassing in de andere. Het aperitief met heerlijke amuses werd in de boomgaard genuttigd en daarna ging men aan tafel om te genieten van al het lekkers dat chef Andrew had gemaakt. Tijdens het uitgebreide culinaire 5-gangen menu met bijpassende wijnen, was er voldoende tijd om tussendoor te genieten van al het moois wat de boomgaard van Vlooswijk te bieden heeft.

De gasten werden verwend. Mooie amuses van landhoen en bospaddenstoelen. Een dubbel voorgerecht met fijne vleeswaren en mooie flinterdun gesneden tomaten met een bosuitjesdressing en oude kaas. Gevolgd door een wortelsoep met ras-el-hanout, paprika coulis en koriander room. Als hoofdgerecht een brodetto (visstoof) en een fantastisch stuk ribeye van de smoker. Langzaam gegaard en getrancheerd op de schalen met gebakken gnocchi en een heerlijke jus met verse kruiden. Daarnaast nog de diverse verse salades. De gasten waren vol lof over alle mooie gerechten die op tafel stonden. Lekker volle tafels met goed eten, dat is precies waar de lange tafels voor staan.

Hierna gingen de gasten de boomgaard in met Ad Vlooswijk, één van de broers. Vol passie werd er verteld over het mooie fruit en de werkwijze in de boomgaard. Aan het einde van de rondleiding kregen de gasten de opdracht, om zelf hun fruit te plukken voor het dessert. Hier werd de hangop afgetopt met de geplukte aardbeien (wat ons betreft de lekkerste die hier in de buurt zijn te verkrijgen). En op de kaasplank kon men de kersen combineren met de prachtige boerenbrie, die naast de andere, lokale kazen, was te vinden. Doruvael uit Montfoort en de verfijnde smaak van Ruygentaler. Een Nederlands Emmentaler die ‘gewoon’ in Oudewater wordt geproduceerd. Mooi stuk kaas die we zeker gaan terugzien in de betere restaurants!

De avond werd afgesloten met koffie en wat lekkers in de boomgaard, rondom de vuurkorf. Na afloop kregen de gasten nog een flesje sap mee uit de boomgaard, om de volgende morgen bij het ontbijt nog even na te genieten van deze bijzondere avond op een prachtige plek! We komen hier graag nog eens terug.